Beauty sleep

Vrijeme čitanja: 2 min
beauty sleep, kvaliteta sna, nutricionizam, nutrivat, zdrava prehrana
Beauty sleep nije samo mit. Otkrijte koliko zdrava prehrana utječe na kvalitetu sna i koliko je san moćan alat za naš organizam.

San je nešto o čemu ne razmišljamo previše, a utječe na brojne aspekte našeg života. Nedostatak kvalitetnog sna može prouzrokovati gubitak energije zbog čega naše tijelo traži načine da tu energiju brzo vrati. U tom trenutku posežemo za namirnicama koje dugoročno imaju suprotan učinak i ne pružaju nam potrebne nutrijente. Također, poremećaj hormona uslijed nedostatka sna može voditi do emocionalnog nezadovoljstva koje nas ponovno uvodi u taj krug te postoji opasnost da hranu konzumiramo kao utjehu.

Znanost spavanja

San je predmet brojnih medicinskih istraživanja i ta činjenica samo govori o važnosti i utjecaju spavanja na naše dnevno funkcioniranje.

Kvalitetan san je nešto o čemu se jako puno priča i u industriji ljepote i smatra se jednim od eliksira dobrog izgleda.

San kao takav se u prošlosti smatrao pasivnim dijelom našeg dana na koji potrošimo otprilike trećinu života. Brojni radovi sažimaju dokazane činjenice o spavanju. Tako znamo da se san sastoji od nekoliko faza koje se izmjenjuju i kako je za odraslu osobu optimalno spavati 7 do 9 sati dnevno. 

Svi se sjećamo kada smo bili mali i prije spavanja bi nam bake pripremale toplo mlijeko. Tada nam je to bilo smiješno. Danas znamo da su kvaliteta i duljina sna, kao i regenerativni učinak sna, višestruko povezani s hranom koju konzumiramo.

Istraživanja pokazuju kako promjene u prehrani utječu na poboljšanje spavanja.

Zdravo spavanje utječe na naš organizam u cjelini. Jača naš imunološki i endokrini sustav, pomaže oporavku živčanog i metaboličkog sustava i ima neizostavnu ulogu u učenju i pamćenju. Također, dokazano je kako loša kvaliteta sna povećava rizik od upala i oboljenja. U vremenu kada smo okruženi elektroničkim uređajima čije plavo svjetlo također stvara određene poremećaje u našem tijelu, trenutak je da ozbiljno razmislimo što možemo učiniti da pomognemo vlastitom organizmu u regeneraciji. 

Sreća i san

Poremećaji hormona su također jedna od posljedica lošeg sna. Hormoni su pokretači u našem organizmu i utječu na naše emotivno stanje. Uslijed nedostatka sna luče se ”loši” hormoni koji utječu na promjene u našem raspoloženju i javlja se neutaživ osjećaj gladi što dugoročno može izazvati određene poremećaje. Zanimljivo je koliko hrana doprinosi kvaliteti sna.

Sada znamo kako beauty sleep nije mit, već istina!

Upravo promjene u prehrani pokazuju utjecaj na kvalitetu i kvantitetu sna. Visoka zastupljenost melatonina i  triptofana imaju pozitivan učinak na sam san, a time i na cjelokupno stanje našeg organizma. Triptofan se u našem tijelu može metabolizirati u hormon sreće koji opušta tijelo, a namirnice koje sadrže visoke razine triptofana su  sjemenke i orašasti plodovi, sirevi, meso i riba, morski plodovi i mahunarke. Razine melatonina prirodno se povećavaju kako dan odmiče te naše tijelo čine smirenim i spremnim za san. Sjemenke i orašasti plodovi, rajčica, krastavac i brokula samo su neke od namirnica koje mogu povećati naš melatonin. Zbog toga bi sezonska salata od rajčice, krastavaca i mladog sira bila pun pogodak za obrok prije spavanja. Takvi obroci su i lako probavljivi, a konzumacija obilnih obroka neposredno prije spavanja može poremetiti kvalitetu našeg sna.

Svi trebamo kvalitetan san kako bi mogli funkcionirati i uspješno se nositi sa svakodnevnicom. Čak i male promjene u prehrani mogu doprinijeti poboljšanju sna. Pomozite vlastitom tijelu da bolje spava. Zauzvrat ćete dobiti ljepotu, energiju i zdravlje. I ne zaboravite, Nutrivat uvijek posebnu pažnju posvećuje uravnoteženosti.

PODIJELI:

iva tokic, nutrivat

m.sc. Iva Tokić

Nutricionizam je spoj svih mojih interesa, a Nutrivat je rezultat svega onoga u što vjerujem i omogućava mi da znanost koristim kako bi osvjestila i educirala o važnosti uravnotežene prehrane. Za vrijeme studiranja na PMF-u i Oxfordu sudjelovala sam na brojnim projektima, edukacijama i radionicama. Istraživanja koja sam provodila i stručnjaci s kojima sam surađivala oblikovali su moj pristup radu.

Moglo bi te zanimati i...

Novosti i savjeti

Ostavi nam svoju e-mail adresu, a mi ćemo ti slati novosti i savjete iz svijeta nutricionizma i uravnotežene prehrane.

nutrivat, iva tokic, nutricionist
Ova stranica koristi kolačiće, nisu jestivi - ali pomažu u korisničkom iskustvu!