Kako zainteresirati djecu za voće i povrće?

Vrijeme čitanja: 2 min
nutrivat, djeca, voće, povrće
Djeca često obijaju zdravu hranu. Pročitajte savjete nutricionista i zainteresirajte svoje dijete za voće i povrće.

Teško je reći da djeca ne vole voće i povrće. Češće se radi o tome da su nakon otkrivanja slatkiša, grickalica i sokova više zainteresirana za takvu vrstu hrane. S obzirom na količine šećera koje pronalazimo u takvim proizvodima, to nije ništa neobično.

Čak i mi odrasli sigurno prije biramo pojesti čokoladu nego voćku.

Mi, koji imamo dostupne sve informacije i znamo što je bolje za naš organizam i čak volimo voće, radije biramo neke druge namirnice. Kako onda možemo zainteresirati djecu da jedu voće i povrće?

 Prvi korak bi trebao biti da u kućanstvu, kada je god moguće, imamo voće i povrće. Jako je važno da djeca vide kako mi to isto voće i povrće konzumiramo i uživamo u njemu. Također, uz malo kreativnog razmišljanja, možemo uključiti djecu u pripremu voćnog obroka te ih kroz igru zainteresirati za hranu. Ukoliko dijete oguli bananu i uz vašu pomoć je pripremi, zasigurno će mu to biti zanimljivo i početi će shvaćati pripremu zdravih obroka kao igru.

Danas se, općenito, zanemaruje važnost voća i povrća u svakodnevnoj prehrani. Ove skupine namirnica sadržavaju vrijedne nutrijente koji blagotvorno djeluju na naš organizam. Vlakna, vitamini, minerali i ostali aktivni spojevi imaju dokazane pozitivne učinke na naše zdravlje.

Stručnjaci preporučuju unos barem 5 porcija voća i povrća dnevno, ukoliko jedna porcija sadržava 80 grama voća ili povrća.

Djeci su potrebni svi nutrijenti kako bi se pravilno rasla i razvijala. Voće i povrće izvor su vitamina A, B, C, cinka, magnezija i vlakana. Svi oni nužni su za normalno funkcioniranje organizma. Unos vlakana jako je važan za zdravu probavu, a osim toga služe i kao hrana dobrim bakterijama koje jačaju naš imunološki sustav. Borovnice, primjerice, sadržavaju aktivni spoj koji djeluje protuupalno i smanjuje rizik od nekolicine oboljenja.

Ponekad, trudu roditelja unatoč, dijete jednostavno odbija jesti voće i povrće. Srećom, postoji nekoliko načina na koje voće i povrće možemo ”zakamuflirati” i ponuditi ih djeci u njima prihvatljivom obliku.

  • Dodajte povrće u jelo koje dijete već jako voli. Možete dodati tikvice u lazanje, izblendati brokulu u pitu sa sirom ili dodati razno povrće poput kukuruza i paprike na pizzu.
  • Krem juhe su odličan način da dijete konzumira povrće ukoliko ga odbija fizički izgled hrane. Također, na taj način, dijete može unijeti velike količine raznog povrća.
  • Smoothie možete pripremiti od raznog voća, a uz dodatak malo čokolade ili čokoladnog mlijeka dijete neće uočiti kako je njegov napitak uglavnom voće.
  • Umake uvijek možete obogatiti različitim izblendanim povrćem te na taj način kreirati cijelu malu tržnicu u tanjuru, skrivenu od oka djeteta.
  • Pire uvijek možete obogatiti mrkvom i graškom.

Prije nego što se uhvatite u koštac sa pripremom ”tajnih” recepata, proučite primjer obroka.

TJESTENINA NA BIJELO SA ŠPINATOM

Sastojci:

  • 90g integralne  tjestenine
  • 80g laganog  vrhnja za kuhanje (10% m.m.)
  • 2 žlice  mladog  sira
  • Žlica  parmezana
  • 2 šake  špinata


Priprema:

Špinat očistite, skuhajte i izblendajte u pire. Skuhajte tjesteninu.  Vrhnje za kuhanje prokuhajte 4 do 5 minuta te mu dodajte mladi sir, parmezan i začine po želji. Potom dodajte špinat i sve zajedno pomiješajte sa tjesteninom.

Sve što sam navela u ovom postu su kratkoročna rješenja. Djecu treba učiti da prihvaćaju voće i povrće. Način na koji djeca jedu u svojoj razvojnoj dobi uvelike utječe na njihov dugoročni odnos s hranom i na zdravlje općenito. Ukoliko je hranjenje pravilno od rane dobi, smanjuje se rizik od razvoja poremećaja u prehrani, pretilosti i ostalih oboljenja. Budite strpljivi s djecom. Ponekad, unatoč svom vašem trudu i uloženom vremenu, dijete može odbiti hranu. Uvijek možete potražiti moj nutricionistički savjet. Nikad nemojte odustati nakon prvog takvog događaja i ne zaboravite uživati u svim fazama razvoja i odrastanja vašeg djeteta.

PODIJELI:

iva tokic, nutrivat

m.sc. Iva Tokić

Nutricionizam je spoj svih mojih interesa, a Nutrivat je rezultat svega onoga u što vjerujem i omogućava mi da znanost koristim kako bi osvjestila i educirala o važnosti uravnotežene prehrane. Za vrijeme studiranja na PMF-u i Oxfordu sudjelovala sam na brojnim projektima, edukacijama i radionicama. Istraživanja koja sam provodila i stručnjaci s kojima sam surađivala oblikovali su moj pristup radu.

Moglo bi te zanimati i...

prehrana u trudnoći, nutrivat

Prehrana u trudnoći

Trudnoća je zaista drugo stanje za ženin organizam. Otkrij kako uravnotežena, personalizirana prehrana u trudnoći utječe na cjelokupan razvoj djeteta.

Pročitaj više

Novosti i savjeti

Ostavi nam svoju e-mail adresu, a mi ćemo ti slati novosti i savjete iz svijeta nutricionizma i uravnotežene prehrane.

nutrivat, iva tokic, nutricionist
Ova stranica koristi kolačiće, nisu jestivi - ali pomažu u korisničkom iskustvu!