Kolači u vrijeme blagdana koje ja najviše volim jesti, su objava koja je nešto drugačija od ostalih. Nisam čudo prirode koje jede isključivo neprocesuiranu, uravnoteženu i nutritivno bogatu hranu. Moja prehrana je takva većinu vremena, ali povremeno poželim pojesti nešto što većina ljudi smatra ‘’nezdravim’’. Nebrojeno puta sam ponovila i još ću jednom; ne postoje nezdrave namirnice, postoji neuravnotežena i uravnotežena prehrana.
Istina, neke namirnice su zaista nutritivno siromašne i učestalim konzumiranjem, u neumjerenim količinama, mogu negativno utjecati na naš zdravstveni status. Upravo zbog toga uvijek tvrdim kako je ključ u ravnoteži.
Još jedna tema koja je usko povezana i koju često spominjem, jest intuitivno jedenje. Tijelo nam najčešće daje signale što mu je potrebno, a mi te signale trebamo osluškivati. Ništa se loše (osim u slučaju medicinskih restrikcija) neće dogoditi ukoliko pojedemo komad čokoladne torte ili nekog drugog kolača u kojem uživamo.
Ukoliko konzumiramo hranu u umjerenim količinama, ne trebamo nikada sebi nametati osjećaj krivnje. Ukoliko jedenje, pa čak i kolača, povezujemo s negativnim emocijama, postoji realna opasnost od nastanka poremećaja u prehrani, kao što je ortoreksija – poremećaj u prehrani u kojem pojedinac konzumira isključivo ‘’zdravu’’ hranu te se osjeća loše ukoliko jede hranu koji ne smatra zdravom. Stoga, u hrani trebamo uživati, ali umjereno.
BOŽIĆNI KOLAČI
Razdoblje u kojem se nalazimo donosi puno lijepih trenutaka. Uz adventska događanja, češća okupljanja najbližih i pripremu za nadolazeće blagdane i Novu Godinu; jela postaju obilnija i obroci često završavaju s barem jednom vrstom kolača.
Osobno se divim svima koji uspijevaju odoliti baš svakom kolaču koji se nalazi na stolu. Volim kolače i povremeno ih pripremam. Najčešće kombiniram različite recepte i sastojke kako bi kolači koje jedem bili nutritivno obogaćeni, ali i u skladu sa sezonom u kojoj se nalazimo.
Prethodno sam pisala o omiljenih 5 jesenskih recepata, a sad je vrijeme za 5 zimskih recepata, i to kolača. U nastavku vam predstavljam recepte za zimske kolače i torte kojima se uvijek vraćam ukoliko ostanem bez ideja, a u nekima od njih možete iskoristiti sezonske namirnice.
5 blagdanskih kolača
- BEZGLUTENSKA TORTA S NARANČOM
Ova je torta odlična alternativa za osobe koje imaju alergiju na gluten ili smanjenu toleranciju glutena!
Sastojci:
400 g naranči
6 jaja
1.5 žličica praška za pecivo
150 g šećera
200 g mljevenih badema
Preljev:
3.5 dcl slatkog vrhnja za šla
200 g tamne čokolade
Priprema:
Cijele naranče, zajedno s korom, stavite u vodu dok ne proključa te ih kuhajte dok ne postanu mekane. Izmiksajte pomoću štapnog miksera te ih ohladite. Kalupu promjera 26 cm, dno obložite papirom za pečenje te namastite rubove. Pomiješajte jaja i šećer, smjesi dodajte izblendanu naranču i ostatak sastojaka. Izblendajte sve zajedno. Smjesu pecite 35 minuta na 180 stupnjeva. Nakon nekog vremena, na tortu, tokom pečenja, stavite komad papira za pečenje kako vam nebi pregorjela. Na tortu dodajte čokoladni preljev.
Preljev:
Prokuhajte slatko vrhnje te mu dodajte komadiće čokolade. Ostavite da odstoji pola minute, pa tek onda pjenjačom sjedinite. Miješajte dok ne dobijete glatku kremu. Nakon 3 minute, dodajte preljev torti. Ohladite tortu na sobnoj temperaturi.
Više o bezglutenskoj prehrani možete pročitati na Nutrivat blogu.
2. TORTA S LIMUNOM
Sastojci:
100g smeđeg šećera
1 vrećica vanilija šećera
1 jaje
1/2x praška za pecivo
1 žlica mlijeka
65g kokosove masti
240g brašna
Krema:
2 limuna- korica i sok
100g mljevenih badema
150g šećera
4 jaja
100g kokosove masti
Priprema:
U plastičnu zdjelu stavite šećer, vanilija šećer i jaje. Promiješajte s kuhačom, dodajte mlijeko i kokosovu mast narezanu na komadiće. Potom dodajte brašno s praškom za pecivo i umijestite tijesto koje se lijepi. Tijesto razvaljajte u oblik kruga na masnom papiru i prebacite u kalup premazan kokosovom masti. Poravnajte tijesto sa stjenkama kalupa. Nabockajte ga vilicom.
Krema:
Operite limune i naribajte im koru. Pomiješajte šećer s bademima, dodajte limunovu koricu, iscijeđen sok od 2 limuna, rastopljenu mast i na kraju jaja, prethodno pjenjačom umućena. Sve sjedinite pjenjačom (ne mikserom).
Pripremljenu kremu prlijte preko tijesta te stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva. Nakon otprilike 20 minuta provjerite da li je torta gotova ( Ukoliko malo zatresete kalup, a sredina torte je nepomična, možete ju izvaditi iz pečnice.). Ukrasite po želji.
3. PUMPKIN SPICE KOLAČ
Sastojci:
250g brašna
2 žličice praška za pecivo
1 žličica sode bikarbone
1 žličica cimeta
2 žličice pumpkin spice začina
200mL biljnog ulja
4 velika jaja
180g smeđeg šećera
450g bundeve
1.5 žličica vanilija ekstrakta
Nadjev od sira:
200mL slatkog vrhnja
100g maslaca
300g abc namaza
žlica šećera
1 žličica vanilija ekstrakta
malo soli
Priprema:
Komadiće bundeve ispecite na 180° 15ak min, prebacite u posudicu te izblendajte u pire uz pomoć štapnog miksera. Pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, sol, cimet i pumpkin spice u jednoj posudi. U drugoj posudi promiješajte ulje, jaja, šećer, pire od bundeve i ekstrakt vanilije. Ubaciti ‘’mokre’’ sastojke u ‘’suhe’’ i sve zajedno izmiksati mikserom.
Smjesu izlijte u posudu za pečenje, na masni papir. Peći 30-35min na 180 stupnjeva. Provjeriti čačkalicom da li se biskvit ravnomjerno zapekao.
Ohladite kolač na sobnoj temperature 45min te prebacite ga u hladnjak.
Pripremite šlag od slatkog vrhnja, dodajte šećer, abc sir i maslac sobne temperature. Prelijte kolač i potom,sve prebaciti u frižider na 2h.
4. PITA S JABUKOM I ZOBENIM PAHULJICAMA
Sastojci:
500 g jabuka
100 g zobenih pahuljica
75 g samljevenih lješnjaka
120 ml tekućine od kompota (objašnjenje u nastavku)
50 g šećera
50 g maslinovog ulja
5 g praška za pecivo
malo cimeta, đumbira, muškatnog oraščića
2 listića lovora
1 limun
Priprema:
Jabuke operite i ogulite te naribajte na krupnije komade. Sve ostatke jabuka, uključujući i koru od jabuka, prebacite u lončić, prelijte s 1 l vode, dodajte malo đumbira, cimeta i muškatnog oraščića i listove lovora te ostavite da se kuha 20 tak minuta. Narezane ili naribane jabuke pokapajte sokom 1 limuna. Sve suhe sastojke promiješajte s praškom za pecivo, a bademe i zobene pahuljice prethodno usitnite do brašnaste teksture.
Od skuhanog kompota uzmite 120 ml tekućine, u nju dodajte šećer i i maslinovo ulje i zatim ulijte u suhe sastojke.
Kad ste sve dobro promiješali, dodajte jabuke, po želji još cimeta, lagano promiješajte i prebacite u kalup ili lim za pečenje koje prethodno ili namastite ili obložite papirom za pečenje.
Pecite 15-ak minuta na 180°C, zatim smanjite temperaturu na 150 i pecite još toliko otprilike.
5. NUTELLA CHEESECAKE
Nutella cheesecake je definitivno moja najdraža torta. Istina je da su sastojci u njoj Nutella, šećer i čokolada, ali kao što smo rekli, ne postoji zdrava i nezdrava hrana, postoje zdrave navike i intuitivnost u prehrani.
Sastojci:
250 g mljevenih keksa (Digestive light)
50g maslaca
400g abc fit namaza
150g Nutelle
0,5 l slatkog vrhnja
30g šećera
200 g nugat čokolade
Priprema:
U izmrvljene kekse dodajte rastopljeni maslac i dobro izmiješajte (smjesa se ne smije mrviti). Smjesu utisnite u kalup od 26 cm.
ABC sir stavite u jednu posudu i promiješajte mikserom zajedno sa šećerom. Zatim podijelite krem sir u dvije posude.
U jednoj posudi pripremite šlag od slatkog vrhnje. Polovicu pripravljenog slatkog vrhnja postepeno dodajte u jednu polovicu krem sira (BJELA KREMA), dok u drugu polovicu slatkog vrhnja dodajte Nutellu, koju potom dodamo u drugu polovicu abc sira. (ČOKOLADNA KREMA)
U kalup prvo ulijte bijelu kremu, zatim čokoladnu kremu.
Na pari otopite nugat čokoladu i nakon toga prelijte cheesecake.
Stavite u hladnjak na minimalno 3 sata, a ukoliko je moguće, ostavite preko noći.
Kao što smo već pričali ranije, sezonskim namirnicama uvijek trebamo dati prednost pred namirnicama kojima nije sezona jer one obiluju vitaminima i mineralima baš u periodu kada ih možemo naći u vrtovima.
Zima je godišnje doma kada imamo manje voća i povrća nego ljeti, ali ipak možemo koristiti namirnice kao što su jabuka, grejp, naranča, mandarina, limun, kupus, kelj, kelj pupčar, brokula, cvjetača, špinat.
Prosinac je mjesec kada, vrlo vjerojatno, najviše uživamo u hrani, kada radimo najviše kolača i jedemo najviše visokokalorične hrane. U vrijeme blagdana važno je osloniti se na intuitivnost u prehrani i razumjeti kako hrana nije samo ‘’gorivo’’ za naš organizam, već ponekad predstavlja i socijalnu komponentu; uživanje i druženje s obitelji i sa svojim najdražima.
Na Nutrivat blogu uvijek možete potražiti inspiraciju za brojne recpete, ali i brojne savjete i preporuke koje će vam pomoći na putu uravnoteže prehrane. Svakako je najbolji odabir naručivanje personaliziranog plana prehrane koji je kreiran u skladu sa svim vašim potrebama, mogućnostima i željama.