Jesen je vrijeme kada dozrijeva brojno voće i povrće i zapravo imamo jako puno mogućnosti i načina kako nutritivno obogatiti naše jelovnike. Nakon ljeta i obilja boja na tanjuru stižu hladniji dani koje najčešće povezujemo s teškom hranom. Također, brojni recepti i varijacije ljetnih jela pružiti će vam priliku da isporbate nešto novo, ali i naučite iskoristiti prednosti sezonskih namirnica.
U svakom personaliziranom planu prehrane trudim se uvrstiti što više kombinacija sa sezonskim voćem i povrćem, naravno uzimajući u obzir vaše preferencije. Svaki plan prehrane modificiram u dogovoru s vama, a kako bi vam ukratko približila Nutrivat plan prehrane, pripremila sam nekoliko sezonskih recepata.
Kada biramo voće i povrće, onda bismo prednost trebali dati sezonskom. Sezonske namirnice, dokazano, sadrže više vitamina i minerala od voća i povrća kojima trenutno nije sezona.
Početkom jeseni dolazi i sezona namirnica kao što su mrkva, zelena salata, buča, šipak, jabuka, šljiva, kruška, grožđe, smokva, kupus i cikla.
Uz pomoć Nutrivat plana prehrane i personaliziranog pristupa, uvrstite što više sezonskih namirnica u svakodnevne obroke. Ne zaboravite, ukoliko neki od sastojaka ne volite ili ne smijete jest, slobodno ga zamijenite i slušajte svoj orgnizam.
Recepti s jesenskim namirnicama
1. PIROV GRIZ SA ŠIPKOM
Pirov griz 75g
Sojino mlijeko s vanilijom 200mL
Lješnjaci 10g
Šipak 40g
Sušeni ananas 40g
Banana 50g
U zagrijano mlijeko dodajte pirov griz i miješajte dok se ne zgusne. Lješnjake kratko tostirajte na tavi i dodajte pirovom grizu. Narežite bananu na kockice i dodajte grizu zajedno s ostalim sastojcima.
2. ZOBENA KAŠA SA SMOKVOM
Zobene pahuljice 100g
Bademovo mlijeko 150mL
Smokva 50g
Orasi mljeveni 15g
Chia sjemenke 1 žlica
Maslac od oraha 20g (1 žlica)
Kuhajte zobene pahuljice na laganoj vatri 10ak min, dodajte komadiće smokve i chia sjemenke i miješajte dok se smjesa ne zgusne. Prebacite zobenu kašu u zdjelicu te joj dodajte smokvu, orahe i maslac od oraha.
3. KREM JUHA OD CIKLE
200g cikle
2 krumpira
1 luk
2 režnja češnjaka
Maslinovo ulje
Lagano vrhnje za kuhanje
Sol, papar, , chili, češnjak u prahu
Na maslinovom ulju popržite luk dok ne zažuti te dodajte i češnjak. Dodajte krumpir i ciklu na kockice te podlijte sve s 1L vode. Kada voda provrije, dodajte malo vrhnja za kuhanje sa smanjenim udjelom masnoće te kuhajte dok povrće ne omekša. Kada povrće omekša, dodajte začine po želji i izmiksajte juhu štapnim mikserom.
4. KRUH S MRKVOM
300g pirovog brašna
150g raženog brašna
150g glatko obično
200g ribane mrkve
1 kocka kvasca
2 žličice soli
1/2L sirutke (tople)
2 žlice jabučni ocat
50mL vode
100g suncokretovih sjemenki
50g lanenih sjemenki
Malo zobenih pahuljica
Postupak:
Izmiješati sve 3 vrste brašna, dodati mrkvu, sol, kvasac, tekućine i smiksati s nastavcima za tijesto te lagano dodavati sjemenke. Ugrijati peć na 230 stupnjeva. Čekati dok se tijesto ne udvostruči. Kalup za pečenje namazati maslinovim uljem i posuti zobenim pahuljicama da prekriju dno. Peći 30min na 220 stupnjeva te smanjiti na 180 i peći još 20min. Čim se kruh ispeče, premazati ga vodom da kora ne bude pretvrda.
5. BURGER OD BUNDEVE
1kg bundeve
1 veća konzerva slanutka
1 češanj češnjaka
4 žlice integralnih krušnih mrvica
sol, papar, češnjak u prahu, chili, kurkuma
Ispecite komade bundeve u pećnici na 200 stupnjeva 10 ak-15 min dok ne omekšaju. Štapnim mikserom izmiksajte bundevu, slanutak, češnjak, krušne mrvice i začine te formirajte polpetice. Pecite polpetice na tavi dok ne dobijete zlatnu boju te ih poslužite s pecivom sa sjemenkama, tzaziki umakom i crvenim kupusom.
Za kraj, ne zaboravite. Nutrivat je tu za vas. Sve što radimo znanstveno je utemeljeno i uvijek se trudimo kreirati nove recepte. Prehrana vam ne bi trebala biti opterećenje i uvijek provjeriti informacije koje pročitate. Uskoro stižu blagdani, za vrijeme kojih često imamo negativan odnos prema hrani koji nas opterećuje. Važno je jesti uravnoteženo i ne tražiti lijek u prejedanju. Prehrana vam može pomoći otkloniti brojne simptome i pozitivno utjecati na zdravstveni status, ali jendako tako, može i negativno utjecati na vaše stanje.