5 jesenskih recepata

Vrijeme čitanja: 3 min
jesen, recept, nutrivat
Jesen donosi mnoštvo sezonskih namirnica. Isprobajte 5 recepata i otrkijte svijet personalizirane prehrane.

Jesen je vrijeme kada dozrijeva brojno voće i povrće i zapravo imamo jako puno mogućnosti i načina kako nutritivno obogatiti naše jelovnike. Nakon ljeta i obilja boja na tanjuru stižu hladniji dani koje najčešće povezujemo s teškom hranom. Također, brojni recepti i varijacije ljetnih jela pružiti će vam priliku da isporbate nešto novo, ali i naučite iskoristiti prednosti sezonskih namirnica.

U svakom personaliziranom planu prehrane trudim se uvrstiti što više kombinacija sa sezonskim voćem i povrćem, naravno uzimajući u obzir vaše preferencije.  Svaki plan prehrane modificiram u dogovoru s vama, a kako bi vam ukratko približila Nutrivat plan prehrane, pripremila sam nekoliko sezonskih recepata.

Kada biramo voće i povrće, onda bismo prednost trebali dati sezonskom. Sezonske namirnice, dokazano, sadrže više vitamina i minerala od voća i povrća kojima trenutno nije sezona.

Početkom jeseni dolazi i sezona namirnica kao što su mrkva, zelena salata, buča, šipak, jabuka, šljiva, kruška, grožđe, smokva, kupus i cikla.

Uz pomoć Nutrivat plana prehrane i personaliziranog pristupa, uvrstite što više sezonskih namirnica u svakodnevne obroke. Ne zaboravite, ukoliko neki od sastojaka ne volite ili ne smijete jest, slobodno ga zamijenite i slušajte svoj orgnizam. 

Recepti s jesenskim namirnicama

nutrivat, personalizirani plan prehrane, nutricionizam, iva tokić

1. PIROV GRIZ SA ŠIPKOM

Pirov griz 75g

Sojino mlijeko s vanilijom 200mL

Lješnjaci  10g

Šipak 40g

Sušeni ananas 40g

Banana 50g

U zagrijano mlijeko dodajte pirov griz i miješajte dok se ne zgusne. Lješnjake kratko tostirajte na tavi i dodajte pirovom grizu. Narežite bananu na kockice i dodajte grizu zajedno s ostalim sastojcima.

2. ZOBENA KAŠA SA SMOKVOM

Zobene pahuljice 100g 

Bademovo mlijeko 150mL

Smokva 50g

Orasi mljeveni 15g

Chia sjemenke 1 žlica

Maslac od oraha 20g (1 žlica)

Kuhajte zobene pahuljice na laganoj vatri 10ak min, dodajte komadiće smokve i chia sjemenke i miješajte dok se smjesa ne zgusne. Prebacite zobenu kašu u zdjelicu te joj dodajte smokvu, orahe i maslac od oraha.

3. KREM JUHA OD CIKLE

200g cikle

2 krumpira

1 luk

2 režnja češnjaka

Maslinovo ulje

Lagano vrhnje za kuhanje

Sol, papar, , chili, češnjak u prahu

Na maslinovom ulju popržite luk dok ne zažuti te dodajte i češnjak. Dodajte krumpir i ciklu na kockice te podlijte sve s 1L vode. Kada voda provrije, dodajte malo vrhnja za kuhanje sa smanjenim udjelom masnoće te kuhajte dok povrće ne omekša. Kada povrće omekša, dodajte začine po želji i izmiksajte juhu štapnim mikserom.

4. KRUH S MRKVOM

300g pirovog brašna

150g raženog brašna

150g glatko obično

200g ribane mrkve

1 kocka kvasca

2 žličice soli

1/2L sirutke (tople)

2 žlice jabučni ocat

50mL vode

100g suncokretovih sjemenki

50g lanenih sjemenki

Malo zobenih pahuljica

Postupak:

Izmiješati sve 3 vrste brašna, dodati mrkvu, sol, kvasac, tekućine i smiksati s nastavcima za tijesto te lagano dodavati sjemenke. Ugrijati peć na 230 stupnjeva. Čekati dok se tijesto ne udvostruči. Kalup za pečenje namazati maslinovim uljem i posuti zobenim pahuljicama da prekriju dno. Peći 30min na 220 stupnjeva te smanjiti na 180 i peći još 20min. Čim se kruh ispeče, premazati ga vodom da kora ne bude pretvrda.

5. BURGER OD BUNDEVE

1kg bundeve

1 veća konzerva slanutka

1 češanj češnjaka

4 žlice integralnih krušnih mrvica

sol, papar, češnjak u prahu, chili, kurkuma

Ispecite komade bundeve u pećnici na 200 stupnjeva 10 ak-15 min dok ne omekšaju. Štapnim mikserom izmiksajte bundevu, slanutak, češnjak, krušne mrvice i začine te formirajte polpetice. Pecite polpetice na tavi dok ne dobijete zlatnu boju te ih poslužite s pecivom sa sjemenkama, tzaziki umakom i crvenim kupusom. 

Za kraj, ne zaboravite. Nutrivat je tu za vas. Sve što radimo znanstveno je utemeljeno i uvijek se trudimo kreirati nove recepte. Prehrana vam ne bi trebala biti opterećenje i uvijek provjeriti informacije koje pročitate. Uskoro stižu blagdani, za vrijeme kojih često imamo negativan odnos prema hrani koji nas opterećuje. Važno je jesti uravnoteženo i ne tražiti lijek u prejedanju. Prehrana vam može pomoći otkloniti brojne simptome i pozitivno utjecati na zdravstveni status, ali jendako tako, može i negativno utjecati na vaše stanje.

PODIJELI:

Share on linkedin
Share on facebook
Share on twitter
iva tokic, nutrivat

m.sc. Iva Tokić

Nutricionizam je spoj svih mojih interesa, a Nutrivat je rezultat svega onoga u što vjerujem i omogućava mi da znanost koristim kako bi osvjestila i educirala o važnosti uravnotežene prehrane. Za vrijeme studiranja na PMF-u i Oxfordu sudjelovala sam na brojnim projektima, edukacijama i radionicama. Istraživanja koja sam provodila i stručnjaci s kojima sam surađivala oblikovali su moj pristup radu.

Moglo bi te zanimati i...

Novosti i savjeti

Ostavi nam svoju e-mail adresu, a mi ćemo ti slati novosti i savjete iz svijeta nutricionizma i uravnotežene prehrane.

nutrivat, iva tokic, nutricionist
Ova stranica koristi kolačiće, nisu jestivi - ali pomažu u korisničkom iskustvu!