Personalizirani plan prehrane

Vrijeme čitanja: 4 min
personalizirani plan prehrane,iva tokić, nutrivat, plan prehrane, individualni plan prehrane, nutricionist, program prehrane, plan ishrane, online nutricionist, nutricionizam, nutricionističko savjetovalište, savjetovalište za prehranu, zdrava prehrana, recepti nutricionista, personalizirani planovi prehrane
Personalizirani plan prehrane zahtjeva individualan pristup i detaljnu analizu. Nutrivat nudi znanstveno utemeljen i individualn pristup prehrani.

Personalizirani plan prehrane je nešto za što ste barem jednom čuli. Uz sve veću popularnost koju stječu planovi prehrane, teško je znati na što se to zapravo odnosi i koliko je vaš plan uistinu personaliziran.

NUTRICIONIZAM

Ova mlada znanstvena disciplina, svakodnevno se razvija i zauzima sve veći značaj. Kao znanstvena grana, nutricionizam je spoj fiziologije, biologije, kemije, medicine i psihologije. Rastuća pažnja koju dobiva nije neopravdana. Brojna istraživanja potvrđuju kako upravo prehranom možemo olakšati različita stanja, bolesti i tegobe, a možemo i prevenirati njihov razvoj.

Svaki organizam je individualan, čak i ukoliko patimo od nekih tegoba, ne možemo koristiti univerzalna rješenja. Iz tog razloga, potpuno personalizirani plan prehrane postaje sve češći izbor, a što je važnije, donosi rezultate.

Rastući utjecaj nutricionizma i pravilne prehrane u svakodnevnom životu ljudi privukao me ovoj dispciplini i potako da svoju profesionalnu karijeru ostvarim upravo kao nutricionist.

NUTRIVAT PRISTUP

Nutricionizam je znanstvena disciplina koja služi kao sredstvo za postizanje cilja. Kvalitetniji, zdraviji život, sa umanjenim tegobama, većom razinom energije, kvalitetnijim snom, poboljšanim sportskim performansama – sve od navedenog može se ostvariti uz pomoć pravilne i uravnotežene prehrane. 

Nakon završenog studija, odlučila sam otvoriti nutricionističko savjetovalište Nutrivat u Splitu. Moja filozofija i pristup nutricionizmu su ono što prenosim na korisnike svojih usluga u Nurivatu. Nije mi cilj korisnicima pisati planove prehrane. Cilj mi je prenositi znanje i pomoći svima da razumiju što nutrijenti koje unose rade unutar našeg organizma, kako se naše tijelo ponaša ovisno o namirnicama koje konzumiramo, koliko je važna količina nutrijenata koje unosimo u svoj organizam i kako nam hrana može pomoći da se uspješnije nosimo sa svakodnevnim obavezama.

Nutrivat je rezultat rada na brojnim projektima, moja filozofija nutricionizma i moj alat za edukaciju. 

Nutrivat je savjetovalište što znači da na vašem putu pravilne prehrane niste sami. Svaki plan prehrane koji napišem, u potpunosti je personaliziran što znači da prilikom njegove izrade u obzir uzimam ne samo vaše mjere i cilj koji želite postići promjenom prehrane, već i vaš stil života, ali i preferencije hrane. 

Uz Nutrivat personalizirani plan prehrane neće biti gladni, nećete jesti popularne namirnice, već one koje su nutritivno bogate i neće pratiti plan prehrane koji nije kreiran isključivo za vas.

DIGITALNI SVIJET PREHRANE

nutrivat

Iako se na prvi pogled ne čini tako, digitalni svijet prehrane pruža mi mogućnost da više vremena posvetim kreiranju personaliziranih planova prehrane. Temelj mojih planova prehrane jest precizno kreiran upitnik. Putem njega ispitujem sve ono što inače ispitujem na konzultacijama. 

Online upitnik služi kao zamjena za konzultacije i pruža mi potpuni uvid u vaše zdravstveno stanje, ciljeve i želje, preferencije hrane, ali i stil života.

Na konzultacijama s vama razgovaram i na temelju tog razgovora dobivam uvid u sve ono što se digitalnim putem, uvidi kroz upitnik. Ne trebate strahovati od nedostatka komunikacije ukoliko se odlučite na digitalni personalizirani plan prehrane jer je krajnji rezultat svih mojih planova potpuno jednak.

Konzultacije su također i nadopuna web stranice. Naime, one prvenstveno služe kako bih vas upoznala s brandom Nutrivat, svojim pristupom i filozofijom te kako bi procjenila koji je najadekvatniji pristup prehrani upravo za vas. Kada govorim o pristupima prehrane, mislim primarno na razlike među tipovima prehrane. Vrste prehrane uključuju dijetoterapiju ( primjenjuje se onda kada osoba pati od nekih tegoba, bolesti ili kao prevencija ), sportsku prehranu ( prehrana prilagođena periodizaciji i vrsti treninga, kao i ostalim, individualnim parametrima ), dječju prehranu te ciljne prehrane poput gubitka tjelesne težine, povećanja mišićne mase i slično. 

Svakom kvalitetnom personaliziranom planu prehrane prethodi mjerenje. Važno je prilikom mjerenja u obzir uzeti sve individualne parametre poput: dobi, spola, visine, težine, zdravstvenog statusa, lijekova, suplemenata, sna, razina stresa, prehrambenih navika, dnevnih obaveza, preferencija hrane, ciljeva, želja, količine slobodnog vremena, interesa i budžeta za hranu.

Također, prije kreiranja personaliziranog plana prehrane, upoznajem vas sa pojmovima kao što su: pravilna prehrana, nutritivne vrijednosti, uravnoteženost te vam pomažem postaviti realne ciljeve. Educiram vas o planu koji će biti kreiran za vas, kao i mehanizmima koji će vam pomoći da ga lakše pratite.

Nakon naručivanja personaliziranog plana prehrane, šaljem vam besplatni priručnik koji vas uvodi u zdrave navike. Uvodnik u zdrave navike sadrži korisne i edukativne informacije, različite savjete te dodatne recepte.

Važno mi je naglasiti kako su sve usluge koje nudim u Nutrivat savjetovalištu, dostupne online. Konzultacije, savjetovanje i personalizirani plan prehrane dostupni su vam bez obzira na to jeste li u mogućnosti posjetiti poslovnicu, što je posebno važno s obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju.

PERSONALIZIRANI PLAN PREHRANE

Nutrivat nije mjesto gdje vam se obećaju magična rješenja i brze promjene. Savjetovalište vas uči kako promjenom pristupa potaknuti pozitivne i dugoročne promjene.

Personalizirani plan prehrane znači kako za svaku osobu, indiivudalno i jedinstveno kreiram plan prehrane koji je skup svih mojih znanja, edukacija, projekata i iskustva. Temelji se na znanstveno potvrđenim činjenicama.

Sadrži sve detaljne izračune energetskih i nutritivnih vrijednosti te vas tako uči boljim kombinacijama, vašim porcijama i potrebama na tjednoj razini. Nutrivat personalizirani plan prehrane ne sadrži namirnice ovisno o njihovoj popularnosti, već pristupačnosti, sezonalnosti i nutritivnoj vrijednosti. Ne postoje nezdrave namirnice, a eliminiranje cijelih skupina namirnica ( osim ukoliko postoji zdravtsveno opravdan razlog ) može voditi samo disbalansu nutrijenata. 

ZDRAV ODNOS PREMA HRANI

personalizirani plan prehrane, nutrivat,suradnje, nutricionist u splitu

Pristup koji imamo prema hrani i jedenju uvelike je uvjetovan našim stilom života. Ubrzani način života, stres, smanjena kvaliteta života i sna utječu na naš zdravstveni status i odnos prema hrani. 

kao rješenju problema. Važna je ravnoteža te ne smijemo dozvoliti da postanemo robovi hrane. Nutrivat služi kao sigurno mjesto i moja želja je da vam pomognem na putu promjene. Prilagodbe i promjene su teške, a ja vas želim educirani, motivirati i pokazati vam da niste sami te da je moguće poboljšati kvalitetu života uz pomoć pravilne prehrane. 

Ključ pravilne prehrane je u ravnoteži nutrijenata.

Nutritivno uravnotežena prehrana je ona u kojoj ničeg nema previše, ničeg ne nedostaje te nas ne opterećuje psihološki i temeljena je na znanstveno dokazanim činjenicama. Takva prehrana nalazi se u srži Nutrivat pristupa.

PODIJELI:

iva tokic, nutrivat

m.sc. Iva Tokić

Nutricionizam je spoj svih mojih interesa, a Nutrivat je rezultat svega onoga u što vjerujem i omogućava mi da znanost koristim kako bi osvjestila i educirala o važnosti uravnotežene prehrane. Za vrijeme studiranja na PMF-u i Oxfordu sudjelovala sam na brojnim projektima, edukacijama i radionicama. Istraživanja koja sam provodila i stručnjaci s kojima sam surađivala oblikovali su moj pristup radu.

Moglo bi te zanimati i...

Novosti i savjeti

Ostavi nam svoju e-mail adresu, a mi ćemo ti slati novosti i savjete iz svijeta nutricionizma i uravnotežene prehrane.

nutrivat, iva tokic, nutricionist
Ova stranica koristi kolačiće, nisu jestivi - ali pomažu u korisničkom iskustvu!