Suplementi i sport

Vrijeme čitanja: 2 min
nutrivat, suplementi, sportska prehrana
Sportašima je teško donijeti odluku prilikom izbora suplemenata. Nutricionisti mogu pomoći kod donošenja odluke i olakšati vam ostvarenje sportskih ciljeva.

Sportaši su danas izloženi snažnom i dobro osmišljenom marketingu proizvođača suplemenata. Svaki novi suplement postaje ”must-have” i upravo on obećava poboljšanje performansi i njihova upotreba se prezentira kao ono što je nužno za uspjeh. Istina je da organizam sportaša, pogotovo profesionalnih, zaista ima potrebe koje su drugačije i zahtjevnije.

Nužno je razumjeti kako su suplementi dodatak prehrani i kako nikad ne smiju postati zamjena uravnoteženoj prehrani.

Kada govorimo o potrebama sportaša, prvi korak uvijek mora biti analiza sporta, samog sportaša i njegovih trenutnih prehrambenih navika i potreba kako bi se na pravilan način moglo pristupiti odabiru potrebnih dodataka prehrani.

Važno je uvijek imati na umu kako suplementi ili dodaci prehrani mogu nadoknaditi ono što hranom ne unosimo ili mogu osigurati određene nutrijente ako imamo povećane potrebe za istima (primjerice Omega-3 masne kiseline pomažu u borbi protiv upalnih procesa). Naravno da osiguravanje svih vitamina i mineral podrazumijeva raznoliku i uravnoteženu prehranu. Ipak, preferencije za hranom i ukusi se razlikuju pa se često može dogoditi da ne unosimo sve one nutrijente koji su potrebni našem organizmu za pravilno funkcioniranje.

U takvim slučajevima suplementi predstavljaju praktično rješenje. Poput svega ostalog, možemo pretjerati i sa suplementima.

Njihov unos treba bit kontroliran i propisan od strane liječnika ili nutricionista koji imaju potrebna stručna i specifična znanja.

Dodaci prehrani mogu imati negativan učinak na naše zdravlje ukoliko ih konzumiramo nepažljivo, tako prevelike količine magnezija mogu izazvati mučninu i povraćanje.

DODACI PREHRANI U SPORTU

Sportaši trebaju biti oprezni prilikom odabira suplemenata i koristiti one čiji su prednosti i znanstveno dokazani. Teško je u svakom trenutku znati i pratiti koja je informacija znanstveno potvrđena, a koja je tek marketinški trik. Sportaši imaju povećane potrebe za određenim nutrijentima kao što su kalcij, magnezij, vitamin D, omega-3 masne kiseline i željezo. Bez obzira na sve, pristup sportašu treba uvijek biti individualan i u tome će im najbolje pomoći stručnjaci.

Kako bih vam olakšala razumijevanje suplemenata, u nastavku vam donosim neke izdvojene i znanstveno potvrđene informacije o dodacima prehrani u sportu.

suplementi u sportu, nutrivat


KAFEIN

  • stimulant koji ima pozitivne učinke na performans u sportovima izdržljivosti i u kratkim treninzima
  • doza: 3-5mg po kg tjelesne mase, ~60min prije treninga


KREATIN

  • izgradnja mišića, povećanje snage u timskim sportovima, treninzima izdržljivosti i intervalnim treninzima
  • 20g/dan prvih 7 dana, pa onda 3-4g/dan


NATRIJEV BIKARBONAT I BETA ALANIN

  • puferi koji smanjuje negativni učinak laktata i protona u mišiću kod treninga visokog intenziteta
  • 0.2-0.4g/kg TM 60-150min prije treninga za bikarbonat, 60mg/kg TM tijekom 10-12 tjedana za beta alanin


DUŠIKOV OKSID

  • poboljšava protok krvi do mišića kod srednje dugih i kratkih treninge visokog inteziteta
  • 310-560mg 2-3h prije treninga


Ne zaboravite kako prehrana, uz sve ostale elemente, ne može od prosječnog sportaša napraviti vrhunskog, ali može vrhunskog sportaša učiniti osrednjim ukoliko joj se ne pristupa pažljivo. Suplementi djeluju na sličan način. Nemojte dozvoliti sebi da trošite novac, vrijeme i energiju na stvari koje nisu specifično određene za vaš organizam. Nutricionisti mogu pomoći sportašima, ne samo kreirajući individualne planove prehrane, već i odabirom pravih suplemenata kao i odgovarajućih količina.

PODIJELI:

iva tokic, nutrivat

m.sc. Iva Tokić

Nutricionizam je spoj svih mojih interesa, a Nutrivat je rezultat svega onoga u što vjerujem i omogućava mi da znanost koristim kako bi osvjestila i educirala o važnosti uravnotežene prehrane. Za vrijeme studiranja na PMF-u i Oxfordu sudjelovala sam na brojnim projektima, edukacijama i radionicama. Istraživanja koja sam provodila i stručnjaci s kojima sam surađivala oblikovali su moj pristup radu.

Moglo bi te zanimati i...

poremećaji u prehrani, nutrivat

Poremećaji u prehrani

Poremećaji u prehrani su velik problem i o njima treba više pričati. Nutricionisti i ostali specijalisti vas mogu usmjeriti i omogućiti vam uspješno izlječenje.

Pročitaj više

Novosti i savjeti

Ostavi nam svoju e-mail adresu, a mi ćemo ti slati novosti i savjete iz svijeta nutricionizma i uravnotežene prehrane.

nutrivat, iva tokic, nutricionist
Ova stranica koristi kolačiće, nisu jestivi - ali pomažu u korisničkom iskustvu!