Trendovi u prehrani: Plant-based prehrana

Vrijeme čitanja: 3 min
plant based prehrana
Poput trendova u modnoj industriji, mijenjaju se i trendovi u prehrani. Trend koji je sveprisutan u posljednje vrijeme odnosi se na konzumaciju namirnica biljnog porijekla ili plant-based prehrana. Saznajte kako je uravnoteženost povezana s plant-based prehranom i kako vam nutricionisti mogu pomoći u donošenju odluke.

Jednako kao što modna industrija redovito stvara i mijenja trendova, mijenjaju se i trendovi u prehrani. Ipak, ovi trendovi utječu na naše zdravlje, pa prilikom donošenja odluka treba biti oprezniji nego prilikom biranja novih traperica. Plant-based prehrana postala je sveprisutna u posljednjih nekoliko mjeseci. Riječ je o prehrani koja se bazira na biljnim izvorima hrane i isključuje namirnice životinjskog podrijetla. 

Činjenice o plant-based prehrani

Željela bih napomenuti kako ovaj tekst nije kritika plant-based prehrane, već isključivo razmjena mišljenja i iznošenje znanstveno potvrđenih činjenica. Poštujem svačiji izbor i svatko zna što je najbolje za njegov organizam.

Osobno, nisam protiv plant-based prehrane već smatram da treba posebnu pažnju posvetiti uravnoteženosti takve ishrane.

Plant-based prehrana nudi mnoštvo pozitivnih učinaka onima koji se odluče primjenjivati ju, što potvrđuje nekolicina kvalitetnih istraživanja.  Značajno utječe na poboljšanje kardiovaskularnih parametara. Također, utječe na snižavanje lošeg kolesterola u krvi i jača obrambene odgovore našeg tijela. Danas su kardiovaskularne bolesti glavni uzrok smrti u svijetu, pa ove informacije pokazuju koliko je zapravo redovita konzumacija biljaka dobra za naš organizam. 

Mislim da ne treba posebno napominjati kako namirnice biljnog podrijetla obiluju vlaknima koja su potrebna za uspješno funkcioniranje našeg probavnog sustava. Vlakna koja se nalaze u namirnicama, hrane dobre bakterije u našim crijevima pa tako i jačaju imunološki odgovor te povećavaju osjećaj sitosti, što može biti od ključne važnosti kada želimo izgubiti kilograme.

Oksidativni stres je odlična podloga za razvoj upala u tijelu, za razvoj karcinoma i degenerativnih bolesti. Pogađate, plant-based prehrana je bogata antioksidantima koji su od presudne važnosti za naše tijelo. 

S druge strane, konzumacija mesa zaista može imati negativne učinke na naš organizam. Postoje opasnosti koje donosi prekomjerna konzumacija mesa poput povećanja lošeg kolesterola, krvnog tlaka, rizika od razvoja karcinoma, kardiovaskularnih bolesti i pretilosti.

Iznimno kvalitetno provedena studija koja je trajala 8 godina i obuhvatila čak 373 000 sudionika, dokazala je kako je konzumacija mesa povezana s povećanjem tjelesne mase. Ipak, povećanje težine bilo je značajno kada su sudionici konzumirali u prosijeku 250g mesa dnevno. 

S druge strane, studije su isto tako potvrdile da umjerena konzumacija mesa nije povezana sa zdravstvenim problemima kao što je rizik od kardiovaskularnih bolesti. 

plant-based prehrana, nutrivat, nutricionizam

Smjernice pravilne prehrane nam govore da trebamo jesti crveno meso maksimalno 3x tjedno i ribu barem 2x tjedno.

Zablude koje stvaraju mediji

Nakon ovako iscrpnih navoda, vrlo je lako pomisliti kako je izbacivanje mesa iz prehrane logičan korak za poboljšanje zdravlja.

Vrlo malo članaka napominje kako su zapravo količine i učestalost ključ cijele priče i ono što mijenja apsolutno sve.

Ne postoje nezdrave namirnice, postoje samo nezdrave količine-kao što je detaljno objašnjeno u prethodnom postu

Lako je odlučiti se na plant-based prehranu onda kada su jedini argumenti koje možete pronaći oni koji govore o pozitivnim stranama takve prehrane. Ne samo da mediji prenose nepotpunu sliku, već se snimaju i popularni filmovi koji selektivno prenose informacije bez da ih stavljaju u kontekst cjelokupnog zdravlja. 

Često se u takvim slučajevima za primjer uzimaju sportaši. Uspoređuju se performanse onih sportaša koji prije natjecanja konzumiraju mesu s onima koji to ne rade. Naravno, ugljikohidrati nam daju energiju i prisutni su u žitaricama, voću i povrću. Nijedan sportski nutricionist ne bi preporučio konzumaciju mesa prije natjecanja i to nema nikakve poveznice s plant-based načinom prehrane ili prehranom koja uključuje meso.

Nadam se da ste čitanjem uspjeli staviti neke stvari u širi kontekst od onoga koji nam je dostupan prvi put kada istražujemo neki trend u prehrani. Često čitanje medijskih natpisa koji utorkom preporučuju chia sjemenke, a srijedom avokado može stvoriti pomutnju i nejasnoće. Najvažnije od svega je da slušate svoje tijelo i da zapamtite kako u prehrani ne postoje superlativi, već je ključ u ravnoteži. Uvijek sam vam dostupna za nutricionističko savjetovanje i sva pitanja koja imate vezana uz pravilnu prehranu.

Za kraj, ne pokušavam reći da trebate ići na plant-based dijetu niti da trebate jesti meso, ali prije svake promjene dobro razmislite o dugoročnim posljedicama i potrudite se da donesete informiranu odluku. Uvijek se možete posavjetovati s nutricionistom i potražiti stručno mišljenje.

Izvori i istraživanja:

PODIJELI:

iva tokic, nutrivat

m.sc. Iva Tokić

Nutricionizam je spoj svih mojih interesa, a Nutrivat je rezultat svega onoga u što vjerujem i omogućava mi da znanost koristim kako bi osvjestila i educirala o važnosti uravnotežene prehrane. Za vrijeme studiranja na PMF-u i Oxfordu sudjelovala sam na brojnim projektima, edukacijama i radionicama. Istraživanja koja sam provodila i stručnjaci s kojima sam surađivala oblikovali su moj pristup radu.

Moglo bi te zanimati i...

Novosti i savjeti

Ostavi nam svoju e-mail adresu, a mi ćemo ti slati novosti i savjete iz svijeta nutricionizma i uravnotežene prehrane.

nutrivat, iva tokic, nutricionist
Ova stranica koristi kolačiće, nisu jestivi - ali pomažu u korisničkom iskustvu!