Zašto pretilost uopće nema veze s fizičkim izgledom?

Vrijeme čitanja: 3 min
pretilost, nutrivat
Glavna mana pretilosti nije fizički izgled, već narušavanje zdravlja. Potražite pomoć nutricionista i odlučite se za siguran i uravnotežen gubitak kilograma.

Pretilost je već godinama jedna od buzz tema u svijetu ljepote i nutricionizma, ali i u životu svakodnevnih ljudi. U ovom postu želim s vama podijeliti svoje stručno mišljenje i pružiti vam uvid u neke znanstveno dokazane činjenice.

Od body-shaming do plus-size glorifikacije, komentari o pretilosti su uvijek brojni, glasni i jako različiti.

Naravno da je pretilost povezana sa fizičkim izgledom, ali to nije njezina najvažnija karakteristika. Ipak, problem upravo tu leži. Većina nas ne razmišlja o zdravlju kada dobijemo nekoliko kilograma viška već isključivo o fizičkom izgledu. Nažalost, nezadovoljstvo vlastitim izgledom uvodi nas u začarani krug konzumiranja hrane kao utjehe i tada ne vidimo izlaz iz tog ciklusa. Pretilost je ipak ozbiljnija od nekoliko kilograma viška. Ono što bi nas kod pretilosti trebalo zabrinjavati puno više od toga kako to izgleda iz vana jest ono što ona radi našem tijelu, iznutra!

Kada debljina postaje pretilost?

Pretilost je kompleksna bolest koja nastaje uslijed pretjeranog nakupljanja masnog tkiva. Često je dio metaboličkog sindroma, koji osim pretilosti uključuje i povišen krvni tlak, povišen šećer u krvi, visoki kolesterol i trigliceride u krvi. Metabolički sindrom je kao takav jedan od najvećih problema današnjice.

Kardiovaskularne bolesti su vodeći uzrok smrti u svijetu. Pretilost je jedan od glavnih uzroka kardiovaskularnih bolesti. Ona utječe na krvni tlak, pojavu dijabetesa, poremećaje hormona, promjene u kostima i zglobovima. Koštani sustav ne može držati dugo vremena tako velika opterećenja bez da oslabi u svojoj funkciji.

Osim navedenog, svi sustavi unutar našeg tijela pate onda kada je osoba pretila. Znali mi to ili ne. Nažalost, pretilost se ne tretira kao poremećaj u prehrani, ali ona to jest. Često se ljude koji su pretili osuđuje, naziva ih se pogrdnim imenima i ne razumije se kako oni ne mogu smršaviti. Svima je teško izgubiti 3 do 5 kilograma viška. Pretilost podrazumijeva dvoznamenkaste iznose viška kilograma. Gubitak kilaže u tom slučaju je jako mukotrpan i psihički i fizički zahtjevan proces. Treba mu pristupiti s posebnom pažnjom i paziti da gubitak bude postepen i kontroliran.

Brz gubitak kilograma

Gubitak kilograma podrazumijeva reduciranje unosa kalorija. Takva, niskokalorična prehrana potiče stvaranje energije iz naših masnih naslaga. Takva bi prehrana trebala biti uravnotežena i sadržavati sve potrebne vitamine i minerale, iako sadrži manje kalorija. Popularne dijete ni po čemu nisu čudesne kada je riječ o gubitku kilograma. Takva dijeta je i prehrana bez ugljikohidrata. U tom slučaju, izbacivanjem ugljikohidrata smanjujemo kalorijski unos i na isti način gubimo kilograme. Problem s takvom dijetom je taj što se izbacivanjem ugljikohidrata možemo smanjiti i unos određenih vitamina, minerala i vlakana, što zasigurno neće pozitivno djelovati na naše zdravlje.

Ono što bi nam zasigurno moglo pomoći je izbacivanje energetski bogate, a nutritivno siromašne hrane.

Takva hrana su zašećereni sokovi, slatkiši, peciva i pretjerano masna i pržena hrana.

Jasno je da većina nas nema puno vremena za pripremu hrane. Iz tog razloga, kreirala sam primjer nutritivno bogatog i niskokaloričnog doručka koji ne zahtjeva puno vremena za pripremu. Čak i male promjene donose rezultate ako ih dovoljno dugo primjenjujemo.


MINI PALAČINKE SA ZOBENIM PAHULJICAMA

  • 30 g zobenih pahuljica
  •  1 zrela banana
  • jaje
  •  ½ praška za pecivo


Navedene sastojke blenderom usitniti i pomiješati u smjesu. Zagrijati ulje na tavici i peći male palačinke po 1 minutu sa svake strane. Za namaz možete koristiti marmeladu bez dodanih šećera.

Nagli gubitak kilograma, drastične dijete i neuravnotežena prehrana, dugoročno mogu samo polučiti još gore rezultate i učini vas još nezdravijim. Nikada nije kasno za promjenu, ali kada se na nju odlučite budite pažljivi. Obratite se nutricionistima i dijetetičarima za plan prehrane, a kineziolozima za plan treninga jer oni imaju stručno znanje i mogu vas voditi kroz proces gubitka kilograma sigurno i uravnoteženo. Ne zaboravite, prilikom velikog gubitka kilograma osjetiti ćete i emocionalne promjene, ne ustručavajte se podijeliti s najbližima ono što vas muči kod procesa. Bit ćete sretniji i zdraviji.

PODIJELI:

iva tokic, nutrivat

m.sc. Iva Tokić

Nutricionizam je spoj svih mojih interesa, a Nutrivat je rezultat svega onoga u što vjerujem i omogućava mi da znanost koristim kako bi osvjestila i educirala o važnosti uravnotežene prehrane. Za vrijeme studiranja na PMF-u i Oxfordu sudjelovala sam na brojnim projektima, edukacijama i radionicama. Istraživanja koja sam provodila i stručnjaci s kojima sam surađivala oblikovali su moj pristup radu.

Moglo bi te zanimati i...

Novosti i savjeti

Ostavi nam svoju e-mail adresu, a mi ćemo ti slati novosti i savjete iz svijeta nutricionizma i uravnotežene prehrane.

nutrivat, iva tokic, nutricionist
Ova stranica koristi kolačiće, nisu jestivi - ali pomažu u korisničkom iskustvu!