Prehrana u trudnoći

Vrijeme čitanja: 4 min
prehrana u trudnoći, nutrivat
Trudnoća je zaista drugo stanje za ženin organizam. Otkrij kako uravnotežena, personalizirana prehrana u trudnoći utječe na cjelokupan razvoj djeteta.

Prehrana u trudnoći tema je koja izaziva brojne nedoumice. Jedenje za dvoje je koncept koji se često prihvaća i koristi kao izgovor. Trudnoća je razdoblje koje donosi mnoštvo promjena za ženu i kao proces može bit iznimno stresan i iscrpljujuć za organizam u cijelosti.

Trudnoća je zaista drugo stanje i za svaku ženu je individualna. Također, svaka trudnoća je drugačija i teško je odrediti unificirani set ‘’pravila’’. Svaka od nas doživjela je (ili će doživjeti, ukoliko planira trudnoću) drugačije simptome i promjene. 

Trudnoća postavlja brojna pitanja i danas je jako puno odgovora dostupno na internetu. Jednako tako, dostupni su i brojni savjeti, ali i mitovi o prehrani u trudnoći. S obzirom na kompleksnost koju ovu stanje znači, želim s vama, na jednom mjestu, podijeliti uobičajene namirnice koje treba izbjegavati ili povećati njihov unos za vrijeme trudnoće.

Prehrana treba, kao i uvijek, biti uravnotežena, nutritivno bogata i u skladu s našim individualnim potrebama. 

Nužno je obratiti pažnju na zamke koje trudnoća nosi. Tako se, vrlo lako, može dogoditi da razvijemo negativan odnos prema hrani jer ‘’jedemo za dvoje’’. Često udovoljavamo svim željama svog tijela, što je dobro, ali treba znati odrediti granicu. Psihološka potreba za brzom, nutritivno siromašnom i visokoprocesuiranom hranom vrlo brzo postane jača od stvarne, fizičke želje za točno određenim jelom. Potreba koja se tada razvija često ostaje prisutna i nakon poroda što, posljedično, vodi do cijelog spektra zdravstvenih problema.

Osim toga, za zdrav razvoj djeteta, poželjno je da se majka hrani zdravo i uravnoteženo, kako bi se dijete moglo razvijati pravilno. 

Razmišljajte kako ono što unosite u svoj organizam na tjednoj i mjesečnoj bazi, izravno utječe na vaše dijete. 

Brojna istraživanja ispituju utjecaj prehrane na rani razvoj djece. Primjerice, ranije je dokazano kako se kod nedovoljnog unosa vitamina B12 i B9 tijekom trudnoće, povećava rizik od inzulinske rezistencije i dijabetesa tipa 2. Nedostatak vitamina D tijekom trudnoće dovodi se u vezu s povećanim rizikom od nastanka ekcema; dok se povećan unos antioksidansa povezuje sa smanjenjem rizika od kardiovaskularnih oboljenja. 

Prehrana u trudnoći – kako utječe na razvoj djeteta?

Hrana koju žena unosi tijekom trudnoće ima utjecaj na rast, razvoj i buduće zdravlje djeteta. Vjeruje se da životne navike trudnice utječe na dvije buduće generacije; na njihove kćeri i sinove te na njihovu djecu, tj. Unuke trudnice. Poželjne životne navike su pravilna prehrana, fizička aktivnost, dobar san i redukacija dnevnog stresa.

Smjernice za prehranu u trudnoći

Prehrana u trudnoći trebala bi se bazirati na smjernicama pravilne prehrane za opću populaciju, a to su:

 • minimalno 5 porcija voća i povrća u danu (minimalno 2 različite voćke i 3 vrste povrća)
 • 1/3 onoga što unesemo u danu treba dolaziti iz ugljikohidrata, a potiče se unos cjelovitih žitarica
 • dovoljan unos proteina iz mahunarki, meso, ribe, jaja, mliječnih proizvoda (minimalno 0.8g po kg tjelesne težine)
 • manji unos masnoća, biranje masnoća nezasićenog i polinezasićenog podrijetla (maslinovo ulje, sjemenke, orašidi, riba)
 • poželjno je servirati 1 plavu i 1 bijelu ribu u tjednu te ograničiti unos crvenog mesa na maksimalno 3 puta u tjednu
 • minimalno 6 do 8 čaša vode dnevno
nutrivat, personalizirani plan prehrane, nutricionizam, iva tokić

U svakodnevnom životu važno je obratiti pažnju na nutritivno bogatstvo prehrane, a trudnoći posebnu pažnju treba dati:

 • omega-3 masnim kiselinama (posebno DHA) – bitne su za razvoj mozga i živčanog sustava, razvoj kognitvnih sposobnosti te pozitivno utječu na veličinu novorođenča  (plava riba, sjemenke, orašasti plodovi)
 • vitaminu D – utječe na razvoj imunološkog odgovora, kalcifikaciju kostiju, razvoj bubrega i živčanog sustava (plava riba, jaja, proizvodi obogaćeni vitaminom D)
 • B skupini – sudjeluju u stvaranju energije, razvoju mozga i oka, a prisutni su u svim skupinama namirnica te je zbog toga potrebno jesti raznoliko
 • vitaminu B9 – sudjeluje u zatvaranju neuralne cijevi, a prisutan je u jajima, mahunarkama, zelenom lisnatom povrću i sjemenkama (kod suplementacije se preporučuje metilfolat umjersto folne kiseline)
 • kolinu – utječe na razvoj mozga i zatvaranje neuralne cijevi djeteta, a prisutan je u mesu, jajima, ribi i mliječnim proizvodima

Ovi nutrijenti pozitivno utječu na zdravlje majke, ali i na pravilan razvoj djeteta.

Dodatne upute za prehranu u trudnoći

 • koristiti samo provjerene, pasterizirane i sterilizirane mliječne i suhomesnate proizvode
 • ne jesti jetricu više od 2x mjesečno 
 • ne jesti više od 2 plave ribe tjedno 
 • ne piti više od 2 kave u danu
 • u prvom tromjesječju jesti koliko i ranije, u drugom dodati međuobrok 

Važno je napomenuti kako se ove preporuke odnose na zdrave žene i kako je svako tijelo drugačije. Također, svaki organizam drugačije reagira i promjene u ovom razdoblju nisu jednake za svaku ženu. Najbolji odabir je uvijek potpuna personalizacija prehrane, a smjernice u ovoj objavi su općenite. Treba obratiti pažnju na trendove u prehrani za vrijeme trudnoće jer neprovjerene informacije mogu potencijalno naštetiti zdravlju majke, ali i djeteta.

Dugogodišnja suradnja s Klubom trudnica Split omogućila mi je da upoznam i razgovaram s jako puno trudnica. Redovito održavam edukacije namijenjene trudnicama s temom prehrane i prehrambenih navika. Također, na Facebook stranici Kluba možete pronaći informacije o besplatnim sadržajima za trudnice i online edukacijama. Moje mišljenje je kako je, bez obzira na činjenicu kako su generalne smjernice dobre, individualni pristup prehrani, pogotovo u trudnoći, posebice važan. Trudnoća nije lagana. Možda zvuči kontroverzno, ali tako je. To ne znači kako istovremeno nije i lijepa i uzbudljiva. Uživajte u svemu što dolazi u nadolazećim mjesecima.

PODIJELI:

iva tokic, nutrivat

m.sc. Iva Tokić

Nutricionizam je spoj svih mojih interesa, a Nutrivat je rezultat svega onoga u što vjerujem i omogućava mi da znanost koristim kako bi osvjestila i educirala o važnosti uravnotežene prehrane. Za vrijeme studiranja na PMF-u i Oxfordu sudjelovala sam na brojnim projektima, edukacijama i radionicama. Istraživanja koja sam provodila i stručnjaci s kojima sam surađivala oblikovali su moj pristup radu.

Moglo bi te zanimati i...

Novosti i savjeti

Ostavi nam svoju e-mail adresu, a mi ćemo ti slati novosti i savjete iz svijeta nutricionizma i uravnotežene prehrane.

nutrivat, iva tokic, nutricionist
Ova stranica koristi kolačiće, nisu jestivi - ali pomažu u korisničkom iskustvu!