Studentski budžet, menza i uravnotežena prehrana

Vrijeme čitanja: 3 min
nutrivat, studentski budžet, prehrana
Pravilna prehrana i studentski budžet na prvi pogled ne idu zajedno. Online nutricionističko savjetovanje nudi vam jeftinije i uravnotežene prehrambene opcije.

Vrijeme studiranja je po mnogo toga izazovno. Svi koji su barem jednom posjetili studentske menze znaju kako izgledaju obroci u njima. Je li uopće moguće jesti nutritivno bogatu hranu i održavati uravnoteženu prehranu sa ograničenim studentskim budžetom? Ja vjerujem da, unatoč svim preprekama, nije toliko teško ako uložimo samo malo promišljanja u svoje obroke.

S godinama se kvaliteta i nutritivna vrijednost obroka u menzi zaista popravila, ali ne možemo reći da nam je menza sinonim za vrhunsku gastro ponudu.

Postoji već uvriježeni mit da je zdrava prehrana skupa. Ljudi pravilnu prehranu vrlo često povezuju sa bezglutenskim opcijama, kus-kusom, avokadom, chia sjemenkama i kokosovim uljem. Sve te namirnice su na tržištu skuplje od nekih klasičnih namirnica. Puno je jeftinije kupiti pecivo u pekari nego gotovu zobenu kašu ili si napraviti smoothie s avokadom. No, ne slažem se s tim da se bez viška novaca ne možemo hraniti pravilno. Potrebno je samo malo više organizacije i angažmana.

URAVNOTEŽENA PREHRANA U MENZI

Pravilna prehrana je ona u kojoj unosimo barem 5 porcija voća i povrća u danu, u kojoj unosimo cjelovite žitarice, ribu barem 2x tjedno, crveno meso maksimalno 3x tjedno, a zdrave masnoće u umjerenim količinama.

Pravilna prehrana teži unošenju nutritivno bogatih namirnica, raznolika je i individualna.

Prehrambeni marketing nam, nažalost, nalaže da je zdrava hrana ona koja je deklarirana kao ‘’superfood’’, pa često zaboravljamo na bazične predstavnike nutritivno bogate hrane kao što su primjerice zob, mahunarke, sezonsko voće i povrće, mliječni proizvodi i jaja, čije su cijene poprilično pristupačne.

Meso i riba su skuplje namirnice, ali se u studentskim menzama mogu naći po vrlo povoljnim cijenama. I studentske menze nam nude širok izbor obroka, pa se obroku uvijek može dodati salata od sezonskog povrća i voćka kao desert, radije nego da biramo visokomasni obrok kojem nedostaje povrća uz kolač kao desert.

STUDENTSKI BUDŽET I PRAVILNA PREHRANA

Studentski budžet nam ne bi trebao biti izgovor za prehranu koja se bazira na pekarskim proizvodima i fast foodu. Bitna je samo dobra organizacija. U tome vam može pomoći sastavljanje popisa za kupovinu i planiranje obroka unaprijed, s čim vrlo lako možete predvidjeti i trošak. Na taj ćete način imati kontrolu nad onim što unosite u svoj organizam i neće vam se dogoditi da nemate vremena ili novaca za kvalitetan obrok.

Studentski život je uvijek nosi sa sobom određene količine stresa. Upravo nam pravilna i raznolika prehrana može pomoći u borbi protiv stresa, ali i jačanje kognitivnih funkcija. Također, studente u ovoj akademskoj godini zasigurno očekuje još više stresa nego do sad. Korona kriza je promijenila puno toga, ali nam ne smije biti izgovor za uvođenje nezdravih navika i zanemarivanje našeg organizma. Dapače, trebala bi nam pomoći da si osvijestimo utjecaj pravilne prehrane na opće zdravstveno stanje.

Najčešće nam dok studiramo prva misao nakon buđenja bude kava. Za naš organizam bi bilo puno bolje kada bismo prvo doručkovali i na taj način probudili našu probavu. Pokušajte dan započeti s pripremom jednostavnog i nutritivni bogatog doručka, a potom popijte prvu šalicu kave. Kao mali poticaj, nudi vam primjer dnevnog, nutritivno bogatog i low-budget jelovnika.

DORUČAK:

  • Zobena kaša kuhana u mlijeku sa bananom, medom, jabukom i cimetom

MEĐUOBROK:

  • Kefir

RUČAK:

  • Tjestenina s rajčicom i tunom iz konzerve + kuhana tikvica s maslinovim uljem

MEĐUOBROK:

  • Voćna salata od grožđa, šljiva i banane 

VEČERA:

  • Salata od slanutka, rajčice, krastavca, luka + 2 kuhana jaja i 100g zrnatog sira

Nutricionisti vam zaista mogu pomoći pronaći zdrave opcije, čak i sa ograničenim budžetom. Ne zaboravite, uravnotežena prehrana vam može pomoći podići razinu koncentracije prilikom učenja i pružiti vam svu potrebnu energiju za nošenje sa izazovima studentskog života. Ne zaboravite i na važnost kvalitetnog sna i iskoristite sve mogućnosti koje vam se nude, kao primjerice online nutricionistička savjetovališta.

PODIJELI:

iva tokic, nutrivat

m.sc. Iva Tokić

Nutricionizam je spoj svih mojih interesa, a Nutrivat je rezultat svega onoga u što vjerujem i omogućava mi da znanost koristim kako bi osvjestila i educirala o važnosti uravnotežene prehrane. Za vrijeme studiranja na PMF-u i Oxfordu sudjelovala sam na brojnim projektima, edukacijama i radionicama. Istraživanja koja sam provodila i stručnjaci s kojima sam surađivala oblikovali su moj pristup radu.

Moglo bi te zanimati i...

Novosti i savjeti

Ostavi nam svoju e-mail adresu, a mi ćemo ti slati novosti i savjete iz svijeta nutricionizma i uravnotežene prehrane.

nutrivat, iva tokic, nutricionist
Ova stranica koristi kolačiće, nisu jestivi - ali pomažu u korisničkom iskustvu!