Namirnice i njihovo kombiniranje nešto je s čime se surećemo u svakom obroku. Činjenica koju uvijek naglašavam jest kako je u prehrani najvažnija ravnoteža. Prije svega, to znači kako izbacivanjem određene skupine namirnica nikada nećemo napraviti nešto dobro za svoj organizam, osim ako za to ne postoje određeni zdravstveni razlozi.
Kombiniranje namirnica je pojam s kojim se na različite načine zapravo, najčešće susrećemo kada govorimo o prehrani. Primjerice, čuli ste kako nije poželjno jesti voće na prazan želudac ili nakon ručka. Zasigurno ste čuli i kako se krumpiri ne bi smjeli jesti u kombinaciji s mesom u istom obroku jer se ugljikohidrati i masti ne miješaju. Često se može pročitati i kako je pogrešno uparivanje namirnica glavni krivac za višak kilograma.
Informacije poput ovih najčešće se vezuju uz trenutne trendove u prehrani, pa tako, dolaskom svakog novog trenda nastaju nova pravila koja obećavaju uspjeh.
Važno je donositi informirane odluke jer prehrana je stavka koja direktno utječe na naše zdravlje.
NAMIRNICE I NJIHOVO KOMBINIRANJE
Znanstveno neutemeljene tvrdnje o kombiniranju namirnica mogu narušiti naše zdravlje jer se javlja opasnost od nutritivnog deficita.
Naše tijelo izvrsno reagira na miješanje namirnica i jela, točnije na prisustvo više makronutrijenata u istom obroku. Ukoliko ste pročitali barem jednu blog objavu na Nutrivat stranici, znate kako je takvo kombiniranje prirodno i neizbježno. Niti jedna namirnica nije sastavljena isključivo od jednog tipa makronutrijenata. Primjerice, orašasti plodovi su mješavina masti i proteina, dok su mahunarke mješavina proteina i ugljikohidrata.
Ono što je važno znati o probavljanju hrane je kako ugljikohidrate probavlja enzim amilaza, proteine proteaza i masti lipaza te kako nije dokazano da neki od tih enzima značajno slabije ‘’rade’’ u prisutnosti drugoga.
Naša fiziologija naviknuta je na kontinuirane mješavine namirnica, a dokaz tome je činjenica kako se mješavina enzima otpušta čak i kada u obroku nisu prisutni svi makronutrijenti.
Ukoliko imamo osjetljiviji želudac, odnosno problem s lučenjem želučane kiseline, zaista možemo osjetiti olakšanje onda kada ne konzumiramo meso i krumpire pripremljene primjerice, u pećnici. Međutim, za to nije zaslužna neispravna ili ispravna kombinacija različitih namirnica, već eliminacija masnoća koje same po sebi mogu potaknuti lučenje kiseline.
Teorija o debljanju usred kombiniranja krivih namirnica nije utemeljena. Dokazano je kako su ljudi u kalorijskom deficitu jednako gubili kilograme bez obzira na to jesu li vodili računa o kombinacijama hrane ili ne. Ukoliko govorimo o debljanju i mršavljenju, vrlo lako povjerujemo u razne mitove i neutemeljene informacije, dok je realnost vrlo jednostavna. Ukoliko želimo dobiti na kilaži, moramo biti u kalorijskom suficitu. Ukoliko želimo izgubiti kilograme, moramo biti u kalorijskom deficitiu.
Postoje određena zdravstvena stanja, bolesti i lijekovi koji ovaj proces mogu blokirati i usporiti, ali kada pričamo o zdravim individualcima, ključan je kalorijski deficit ili suficit, koji ovaj proces svodi na čistu matematiku između unesene i potrošene energije.
KOMBINACIJE U INDIVIDUALNOM PLANU PREHRANE
Kroz svoj rad u Nutrivatu kreiram potpuno individualne planove prehrane. Svaka osoba koja zatraži moju pomoć, uvijek će je dobiti na jednak način. Analizom zdravstvenog statusa, preferencija i ciljeva kreiram uravnotežene i personalizirane planove prehrane. Nutrivat plan prehrane sastoji od nekoliko kombinacija, a u nastavku ću vam predstaviti kako pristupam nekima od njih.
Kombinacija o kojoj nutricionisti rado govore je komplementacija proteina. Ova kombinacija je od posebnog značaja za vegeterijance i vegane, ali i kod ljudi koji to nisu može povećati iskoristivost proteina u hrani.
Nedostatak proteina u prehrani je jedan od češćih deficita. Proteini se nalaze u ribi, jajima, mesu, mliječnim proizvodima, ali i u mahunarkama, žitaricama i orašastim plodovima.
Proteini iz biljnih izvora nisu kompletni, odnosno imaju limitirajuće aminokiseline, sastavne jedinice proteina. Kada nam neka od tih esencijalnih aminokiselina nedostaje, tijelo slabije iskorištava unešeni protein. Zbog toga je bitno nadomjestiti taj nedostatak uz kombiniranje s nekom drugom namirnicom.
Mahunarke, primjerice, ne sadrže aminokiselinu metionin,dok sadrže lizin, kod žitarica, situacija je obrnuta. Upravo zbog toga ove dvije namirnice čine idealnu kombinaciju jer se tako unose sve esencijalne aminokiseline. Jedna situacija je s mahunarkama i orašastim plodovima.
Primjeri ove komplementacije su kruh s humusom, varivo od leće i bulgura ili salata sa slanutkom i orašastim plodovima.
U slučaju određenih zdravstvenih tegoba ne možemo postupati kao kod potpuno zdravih pojedinaca, pa tada treba obratiti posebnu pozornost na kombiniranje namirnica u planovima prehrane.
Ukoliko imamo problem s anemijom, trebamo obratiti pažnju na to da namirnice bogate željezom ne unosimo u isto vrijeme kada i namirnice bogate kalcijem jer kalcij može dodatno smanjiti apsorpciju željeza. Namirnice bogate kalcijem su mlijeko i mliječni proizvodi, zeleno lisnato povrće i košćice manjih riba. Osim toga, fitati prisutni u mahunarkama, mogu smanjiti apsorpciju kalcija i željeza, pa se preporuča namakanje mahunarki kako se ne bi mogli vezati za minerale u organizmu.
Ponekad je pojedine namirnice ili skupine namirnica potrebno izmjegavati jer stvaraju interakcije s lijekovima, pa mogu poništiti ili pojačati terapiju. Primjer je izbjegavanje zelenog lisnatog povrća koje sadrži vitamin K ukoliko pijemo lijekove za razrjeđivanje krvi.
Nutricionizam je znanstvena disciplina, a ja kao nutricionist želim podijeliti svoja saznanja. Individualni plan prehrane kreiram kako bi na najadekvatniji način zadovoljila vaše specifične potrebe i kako bi vam pomogla u rješavanju određenih problema. Komibiniranje namirnica je jednostavno i intuitivno, ali postoje neke situacije kada je zaista poželjno potražiti pomoć stručnjaka. Hrana koju jedemo mijenja našu zdravstvenu sliku, utječe na naš san, izgled i razinu energije. Svakodnevno slušamo i čitamo različite informacije o kombiniranju namirnica i prehrani. Provjeriti znanstvenu utemeljenost istih prije nego donesete odluku koja zaista utječe na vaše zdravlje.